Brannbeskyttelse for kritisk kabling: de vanlige mytene | Flexicon

Nov 7, 2022 | Diverse

Brannbeskyttelse for kritisk kabling: de vanlige mytene |  Flexicon

Alex Smith, teknisk direktør hos Flexicon, beskriver noen av de vanlige mytene rundt brannbeskyttelsesytelse for elektrisk kabling.

BS 7671 refererer til EN 61386 for ytelseskrav til fleksible rørledninger, inkludert brann. Imidlertid tar denne standarden for ledningssystemer kun for seg ikke-flammeutbredelse (selvslukkende) – og ingen andre brannegenskaper (forbedret flammehemming, røyk og giftig røyk) er inkludert.

Dette kan føre til en potensielt farlig situasjon der kabler kan legges i fleksibelt rør som, etter standarden, bare trenger å avklare om det er selvslukkende og kanskje ikke tilbyr et omfattende nivå av brannytelse.

Tradisjonelt har halogenfrie rør blitt spesifisert, ofte basert på den vanlige misoppfatningen at de tilbyr omfattende brannbeskyttelsesytelse. Med en rekke forskjellige standarder på plass, bør operatører sikre at deres kabelbeskyttelse oppfyller alle krav til lav brannfare.

Oppfyller spesifikasjonene for lav brannfare

For at et produkt skal klassifiseres som lav brannfare, må det ha fire klart definerte egenskaper: det må være svært flammehemmende, ha lavt røykutslipp, lite giftig røyk og være halogenfritt.

Alle metallrørsystemer har i seg selv lav brannfare siden det ikke er plast å brenne, men de fleste rørsystemer er nå plastbelagt eller alle plast, så ytelsen deres må vurderes.

Flammehemming

For det første må en leverandør kunne demonstrere passende flammehemming. Brennbarhet – målet på hvor vanskelig det er å antenne ledningen hvis den utsettes for en varmekilde – er ofte sitert her. Minimumskravet er at produktet er selvslukkende, i henhold til kanalsystemstandard EN 61386.

For å vurdere hvor flammehemmende et materiale er, er den normale testmetoden å måle Limiting Oxygen Index (LOI) i henhold til BS EN ISO 4589-2. Dette bestemmer prosentandelen oksygen som må være tilstede for å støtte forbrenningen. Jo høyere LOI-prosent, desto større flammehemming har materialet.

  • RS48840_Flexicon FPADS2
  • RS49076_FPADS praktisk pakketilpasning 3

Lavt røykutslipp

Hvis ledningen er involvert i en brann, kan røyken som genereres skjule synet til personer som prøver å rømme, eller brannmenn som prøver å slukke flammene. Den fleksible kanalen som er spesifisert bør gi overlegen beskyttelse hvis dette scenariet inntreffer, for å sikre at beboerne får tilstrekkelig tid til å forlate bygningen trygt.

Det finnes en rekke branntester, hvor en spesifisert prøve av materiale brennes under kontrollerte forhold i et gitt røykkammer og røyktilsløringen av en definert lysstråle måles.

Lav toksisitet

For å teste for toksisitet, brennes en spesifisert prøve av materiale under kontrollerte forhold i et kammer, og røyken analyseres for ulike gasser. Konsentrasjonen av hver gass multipliseres deretter med dens giftige styrke for å gi en toksisitetsindeks. Hvis halogener, svovel eller fosfor er tilstede i et materiale, er det lite sannsynlig at det vil bestå testene med lav toksisitet.

Halogenfri

Som nevnt er en av hovedmisoppfatningene at et halogenfritt materiale automatisk er et lavt brannfarlig produkt. Faktum gjenstår at et materiale ikke kan betraktes som lav brannfare hvis det inneholder halogen, men som vi har lært, uten den medfølgende lave toksisiteten, lave røyk- og flammehemmende egenskapene, vil det ikke oppfylle alle kriteriene.

Typiske halogener er fluor, klor, brom og jod. Klor er det vanligste i PVC, fluor er tilstede i fluorpolymerer og brom forekommer i flammehemmere. Alle av dem produserer svært giftige gasser og tykk røyk hvis de utsettes for en åpen flamme; en annen grunn til at operatører kan ha hatt en tendens til å vurdere dette ytelsesområdet over andre brannfarlige egenskaper.

For å konkludere

Med så mange områder å vurdere når man vurderer brannytelse, er det viktig å samarbeide med en kompetent produsent eller spesifisator. Spesifisering basert på pris alene, eller ved å bruke standarder som ikke tar hensyn til alle aspekter av brannytelse, kan gjøre vital infrastruktur sårbar for feil.

Operatører bør forvente at deres valgte leverandør kan gi detaljerte bevis for materialegenskapene og testene som er utført for å sikre at alle fire kriteriene er oppfylt og at kritiske ytelsesfaktorer opprettholdes.

  • RS49074_FPADS bekvemmelighetspakketilpasning 1
  • RS49075_FPADS bekvemmelighetspakketilpasning 2

Bla gjennom Flexicons fleksible rørutvalg her

Vi er en pålitelig elektriker i Agder dersom du trenger assistanse!

Kristiansand Elektrikerselskap leverer elektrotjenester i Kristiansand, Sogndalen, Sgen, Mandal, Lillesand, Grimstad og Arendal. Enten du har et lite eller stort oppdrag, kan vi bistå deg. Et nytt sikringsskap, reparasjon av elektriske systemer, smarthussystemer som sparer energi og mer er alt tilgjengelig for deg fra oss. Vi kan hjelpe deg med flinke elektrikere.

Kilde

Er jacuzzi og boblebad det samme?

Er jacuzzi og boblebad det samme?

Er jacuzzi og boblebad det samme? Boblebad er badekar med utvidet funksjonalitet der vannet sirkulerer kontinuerlig, også kalt massasjebad eller jacuzzi. Men er disse begrepene helt like, eller er det noen forskjeller? La oss ta en nærmere titt. Hva er et boblebad? Et...

Hvor mye koster en elektriker i timen?

Hvor mye koster en elektriker i timen?

Hvor mye koster en elektriker i timen? Som regel tar elektrikeren betalt per time, men noen ganger kan de også tilby fastpris for enkelte tjenester. Timeprisen kan variere mellom elektrikerfirmaer, men det er vanlig å ta et sted mellom 700 og 1.100 kroner i timen....

Rehabilitere strømanlegget i en enebolig

Rehabilitere strømanlegget i en enebolig

Rehabilitere strømanlegget i en enebolig Å rehabiliterere strømanlegget i en enebolig kan være en krevende, men viktig oppgave. Et gammelt og utdatert strømanlegg kan være farlig, og det å oppgradere det er essensielt for å sikre et trygt og pålitelig elektrisk system...